Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Christiaan Huygens keert terug op Hofwijck

Huygensmuseum Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg, wordt in 2013 omgevormd tot Het Nieuwe Hofwijck.

Een mooier en completer museum voor jong en oud, hét nationaal historisch museum van de Gouden Eeuw in een notendop. Wetenschapper Christiaan Huygens die de laatste zeven jaar van zijn leven woonde en werkte op Hofwijck keert terug naar de buitenplaats. De zolderverdieping van het museum wordt omgevormd tot museale ruimte en krijgt de naam Christiaan onder de sterren. Kinderen en volwassenen kunnen daar, net als Christiaan zelf ooit deed, gaan ontdekken en uitvinden. In de vernieuwde presentatie over Constantijn Huygens, De Gouden Eeuw van Constantijn, is er aandacht voor thema's als zijn boeiende privéleven, de Oranje's, politiek, literatuur, architectuur, kunst en muziek.

Het Nieuwe Hofwijck

Om het museum te kunnen herinrichten en zoveel mogelijk terug te brengen in de sfeer van het zeventiende-eeuwse buitenhuis, wordt het kantoor uit het museum verplaatst naar de zolderverdieping van het poortgebouw aan het begin van de buitenplaats. Op de eerste etage van de Hofpoort, de nieuwe benaming van het poortgebouw, wordt een vergaderlocatie/educatieruimte gecreëerd. De benedenverdieping wordt uitgebouwd met twee zijvleugels. Daar komt de ontvangstruimte voor de bezoekers, de kassa, een kleine museumwinkel en de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie of thee. De bezoeker wordt op die manier vanaf het begin meegenomen in het bijzondere verhaal van het huis en de tuin.
Hofwijck Constantijns Gouden Eeuw

Cultureel ondernemen

Volgens de directie van het museum, bestaande uit Peter van der Ploeg en Janelle Moerman, en het bestuur van de Vereniging Hofwijck zijn de veranderingen noodzakelijk om beter bestand te zijn tegen de zware gemeentelijke bezuinigingen waarmee Huygensmuseum Hofwijck de komende jaren wordt geconfronteerd. Hofwijck wordt de komende jaren flink gekort, oplopend tot 40% per jaar vanaf 2015. Om die bezuinigingen het hoofd te bieden gaat het museum cultureel ondernemen en krijgt de buitenplaats tegelijkertijd een nieuwe en sterkere positionering als museum. Aan de hand van homo universalis Constantijn en zijn wereldberoemde zoon Christiaan Huygens wordt het brede verhaal van de Gouden Eeuw verteld.

Er is veel geld nodig om de veranderingen te kunnen doorvoeren. Er zijn aanvragen ingediend bij fondsen en sponsoren. De Stichting Diorapthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben inmiddels een toezegging gedaan. Dit najaar zal de directie ook particulieren en het bedrijfsleven in de regio vragen om te participeren in Het Nieuwe Hofwijck en de plannen te ondersteunen.

Meer informatie: www.hofwijck.nl. Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2a, 2275 AD Voorburg.