Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

'Pension van Wijk' vertelt levensverhalen van inwoners

Het eigen levensverhaal van dertien individuele inwoners uit Leidschendam-Voorburg met verschillende achtergronden resulteert in de indrukwekkende voorstelling 'Pension van Wijk'.

De eerste voorstelling, van een reeks van zeven, vond plaats op woensdag 27 maart  in het Veurtheater. "Dit is echt community art", vertelt initiatiefneemster Irene Mos. "Hoe wortel je in je gemeente, daar gaat het om. Die verhalen zijn de basis van het toneelstuk."  

In ieder huis, achter iedere voordeur speelt zich een verhaal af, woont een familie of persoon met unieke talenten, kennis, creativiteit en worden vele levenservaringen opgeslagen. Irene zag kansen om vanuit die verhalen de wijksfeer en de saamhorigheid in de wijk te verhogen. Samen met twee inwoners en vanuit hun betrokkenheid met het wijkgebeuren hebben zij hun krachten gebundeld en zijn het Project 'Wortelen in de wijk' gestart.  

De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg. Het theaterstuk laat toeschouwers ervaren hoe persoonlijke verhalen herkenbaar kunnen zijn en uitmonden in nieuwe verbindingen. Irene Mos. "Het is echt een toneelstuk van ons zelf. Het zijn onze verhalen. Of je nu een handicap of een beperking hebt of de Nederlandse taal niet goed beheerst, het gaat erom dat we het publiek raken met persoonlijke verhalen," vertelt zij enthousiast. "Al deze individuele verhalen heeft onze regisseuse Sylvia Bos samengesmeed tot een geheel. Daar neem ik mijn petje voor af." Sylvia Bos is een bevlogen theatermaker met een voorkeur voor maatschappelijk betrokken onderwerpen. Sylvia heeft ruim 25 jaar werkervaring binnen zorg en welzijn en dat leverde haar het Fingerspitzengef├╝hl op, waardoor zij met (onervaren) acteurs een theatrale vorm kan vinden waarin zij hun (levens)verhaal kunnen vertellen.

Anderhalf jaar geleden kwam Irene op het idee voor deze vorm van communitiy art. Bij community art gaan mensen onder leiding van een artistiek professional creatief aan de slag. Hierbij is er altijd samenwerking met een groep bewoners uit een wijk of een specifieke doelgroep. De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg. "Het heeft anderhalf jaar van voorbereiding gekost maar toen de bijdragen van Fonds 1818, Vlietwensen en de gemeente Leidschendam-Voorburg rond kwamen konden wij in september vorig jaar van start gaan."

Voorstellingen
De eerste voorstelling was op woensdag 27 maart in het Veur Theater. Maar er is nog voldoende gelegenheid voor belangstellenden om deze voorstelling die 45 minuten duurt te bekijken.

  • vrijdag 5 april is het gezelschap, dat uit 13 spelers en speelsters bestaat, om 15.00 uur te vinden op het podium van Woonzorgcentrum de De Mantel.
  • zaterdag 6 april om 14.00 uur in de bibliotheek aan de Vliet in Leidschendam,
  • woensdag 10 april om 20.00 uur in de Koningkerk,
  • woensdag 17 april om 20.00 uur in wijkcentrum De Groene Loper,
  • vrijdag 26 april om 14.30 uur in het nieuwe Kulturhus in Stompwijk en
  • vrijdag 3 mei om 15.00 uur in het Raadhuis in Leidschendam.

 

Alle voorstellingen zijn zonder toegangsbewijs gratis te bezoeken.

Meer informatie: wortelenindewijk.nl.