Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Stichting 'Mooi Voorburg' schenkt duizend euro aan Molen de Vlieger

Stichting Mooi Voorburg viert dit jaar haar zestigjarige bestaan, en dat was vrijdagmiddag 25 januari gelegenheid voor de stichting om cadeautjes uit te delen en vooruit te blikken op haar programma van het komend jaar. Zo schonk zij duizend euro aan Molen de Vlieger, aan wie de stichting haar bestaan oorspronkelijk dankt. 

Receptie
Samen met donateurs en partners vanuit de gemeente en aanverwante stichtingen werd het jubileumjaar ingeluid met een receptie in Dekker's Hoeve, tegenover Molen de Vlieger. Ook burgemeester Klaas Tigelaar en wethouder Astrid van Eekelen waren van de partij.

Voorzitter Kees Verbeek verzorgde een terugblik in vogelvlucht van zestig jaar activiteiten van 'Mooi Voorburg', dat begon als actiecomité voor het behoud van de Vliegermolen. Secretaris Frouwke de Boer presenteerde de plannen voor het komende jaar. Elke maand staat er wel een activiteit op het programma.

Presentjes
Zoals gezegd deelde de stichting ook uit. Vier trouwe donateurs - waaronder de voorzitter zelf - kregen een speldje van de Stichting Mooi Voorburg omdat zij al 25 jaar lid waren van de vereniging.

Ook werd er een cheque van duizend euro overhandigd aan bestuursleden van Stichting 'Molen de Vlieger' om naar eigen inzicht te besteden. Die kan het geld goed gebruiken, want dit jaar wordt gevierd dat de molen dertig jaar geleden is verplaatst naar de huidige locatie, en in 2021 viert de molen haar vierhonderdjarig bestaan. Ook wil het bestuur van de molen meer geld gaan besteden aan educatie onder jongeren.

'Mooi Voorburg' bestaat zestig jaar
Ter gelegenheid van de viering van haar 60-jarig bestaan heeft de stichting 'Mooi Voorburg' in aanwezigheid van haar netwerk- en erfgoedpartners, oud-bestuursleden en een aantal donateurs, die de stichting in 2018 al 25 jaar steunen, op  25 januari j.l. in Dekker’s Hoeve het jubileumprogramma voor 2019 gepresenteerd.
In april 2019 is het zestig jaar geleden dat de stichting 'Mooi Voorburg' werd opgericht.

Aanleiding was het voorgenomen besluit van het toenmalige College van Burgemeester en Wethouders van Voorburg om molen 'De Vlieger' nabij de Allard Piersonkade te slopen ten behoeve van nieuwbouwplannen. Een actiecomité heeft in 1958 met steun van de Voorburgers  kunnen  voorkomen dat dit besluit werd uitgevoerd. Daaruit werd in 1959 de stichting Mooi Voorburg opgericht. 
Bijna dertig jaar geleden, in de nacht van 16 op 17 oktober 1989, werd molen 'De Vlieger' op spectaculaire wijze verplaatst naar het polderlandschap bij Boerderij Essesteijn.
'Mooi Voorburg' heeft daarom de Stichting Molen De Vlieger een cheque overhandigd van € 1.000,-, bestemd voor het onderhoud van de molen.

Ook heeft  'Mooi Voorburg' de hoofdlijnen van haar jubileumprogramma gepresenteerd. In 2019 wil 'Mooi Voorburg' elke maand  een bijzondere activiteit uitvoeren. Zo zal er in april een straatmozaïek in het Huygenskwartier worden gelegd en in mei zal het plantvak voor Huize Middenburg in Voorburg-West weer van het wapen van Voorburg worden voorzien.  In oktober  wordt het monumentale poortgebouw bij de Oude Begraafplaats aan de Parkweg  aangelicht.
In de andere maanden plaatst Mooi Voorburg  meerdere monumentenbordjes en een informatiebord bij park ’t Loo en organiseert ze wandelingen door de parken  Vreugd en Rust en ’t Loo.
Over al deze activiteiten  kunt u nadere informatie  lezen op de website van 'Mooi Voorburg': www.mooivoorburg.nl  onder de rubriek “Mooi Voorburg 60 jaar!” en natuurlijk in  verschillende persuitingen.