Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Dichter op Hofwijck 2019

Zevende editie Dichter op Hofwijck van start

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de zevende keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. Het thema van de Poëzieweek is ditmaal ‘Vrijheid’, het motto is ‘Zonder handen, zonder tanden’.

Lees meer...

Informatie bijeenkomst Masterplan 'Romeinen aan de Vliet'

Museum Swaensteyn werkt aan het Masterplan 'Romeinen aan de Vliet'. Dit is een project voor het beter zichtbaar maken van de aanwezigheid van de Romeinen in Voorburg, Leidschendam en Voorschoten, aan het begin van onze jaartelling. Op donderdag 22 november organiseert het museum een informatiebijeenkomst waarop de contouren van dit Masterplan zullen worden gepresenteerd.

Romeinse Limes Unesco Werelderfgoed

 

Op dit moment wordt op meerdere plekken in Nederland, ruwweg langs de lijn Katwijk - Nijmegen, gewerkt aan de realisering van projecten waarmee het verhaal van de noordelijke Romeinse grens, de Nederlandse Limes, aan het publiek wordt gepresenteerd. Dit is ter voorbereiding op de ratificatie van de Nederlandse Limes tot Unesco Werelderfgoed, die naar verwachting in 2021 zal plaatsvinden.

Lees meer...

Burgemeester Tigelaar neemt Vlietboek in ontvangst

Tijdens de Vlietdagen werd het eerste exemplaar van het nieuwe Vlietboek aangeboden aan burgemeester Tigelaar.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de tuin van Huygens’ Hofwijck ontving hij het boek uit handen van Reinier van Gelooven, voorzitter van de Historische Vereniging Voorburg (HVV). Met 352 bladzijden en vele honderden illustraties is dit het ultieme boek over de Vliet. Als extraatje is het Leidschendam-Voorburgse deel van de befaamde kaart van de Vliet uit 1556, getekend door de landmeter Coenraet Oelensz., als uitklapper in het boek opgenomen. Deze tekening is tot 2 december te zien in Museum Swaensteyn.

Lees meer...

Tentoonstelling ‘Eppe de Haan op Huygens’ Hofwijck’ verlengd

Zondag 26 augustus wordt het zomerevenement Voorburg Sculptuur afgesloten. De tentoonstellingen in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck trokken de afgelopen twee maanden veel bezoekers, evenals de beeldenroute door het Huygenskwartier en de Voorburgse parken. Het is gelukt om de monumentale marmeren beelden van Eppe de Haan op Huygens’ Hofwijck nog iets langer te tonen. 

Deze blijven staan tot en met 7 oktober. Daardoor is dit deel van de presentatie ook nog te zien voor de bezoekers tijdens drie komende evenementen waaraan Hofwijck meedoet: de Open Monumentendag, de Vlietdagen en de Museumnacht Den Haag.

Lees meer...

Voorburg Sculptuur Activiteiten

Voorburg Sculptuur 2018

Een zomers evenement

Het op 21 juni geopende evenement Voorburg Sculptuur slaat aan. Al in de eerste week van de expositie ontvingen Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck een flinke stroom bezoekers. Het mooie weer werkt natuurlijk mee, want een deel van de tentoonstelling speelt zich af in de open lucht, namelijk de tuin van Huygens’ Hofwijck en de Voorburgse parken. Daartussen ligt Museum Swaensteyn, dat speciaal voor dit evenement de gehele benedenverdieping heeft ontruimd. Gedurende de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud.

Lees meer...

Voorburg Sculptuur 2018

Zomerexpositie in Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck

Zo’n 100 belangstellenden waren donderdag 21 juni aanwezig bij de opening van de zomerexpositie 'Voorburg Sculptuur 2018' in het Museum Swaensteyn in de Herenstraat in Voorburg en vervolgens in de tuin van Huygens’ Hofwijck.

Gedurende twee maanden is het beeldhouwkunst wat de klok slaat in het historische centrum van Voorburg. In Museum Swaensteyn tonen negen kunstenaars recent werk, in de tuin en het huis  van Huygens’ Hofwijck plaatst beeldhouwer Eppe de Haan monumentale marmeren beelden. Daarnaast voert een nieuwe wandelroute langs de beeldhouwkunst in het Huygenskwartier Voorburg en Park Vreugd en Rust.

Lees meer...

Voorbereidingen Open Monumentendag

De 32e editie van de BankGiro Loterij Open Monumentend vindt op 8 september 2018 plaats. De Leidschendam-Voorburgse stichting is volop aan de slag met de invulling van het thema ‘In Europa’ en de organisatorische voorbereidingen in de gemeente.

Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Lees meer...

Vol spanning uitkijken naar opening zomerexpositie

Peter van der Ploeg, Karlien Ritter en Femke Overdijk kunnen bijna niet wachten tot het donderdag 21 juni is. Dan immers zien de directeur, het hoofd museale zaken en de conservator van de musea Swaensteyn en Huygens' Hofwijck alle genodigden voor de opening van de zomerexpositie.

En nog spannender is de vraag hoeveel publiek daar de komende maanden op af komt.

Lees meer...

Molendag bij Houtzaagmolen De Salamander

Bezoek op zaterdag 12 mei Molen De Salamander. Op deze Molendag staat het thema ‘’hout’’ centraal.

Programma Molendag in De Salamander op 12 mei 2018:

 • Al 375 jaar worden aan de Vliet in Leidschendam door zaagmolens boomstammen tot planken gezaagd.
  Onze zaagmolenaars laten zien hoe dit nog steeds ‘’op de wind‘’ wordt gedaan.
 • Onze houtdraaiers Martien en Jan demonstreren hoe van allerlei soorten hout de mooiste siervoorwerpen worden gemaakt.
 • Rob de Stürler geeft tekst en uitleg over het maken van een midwinterhoorn: van boomstam tot hoorn.
  Het midwinterhoornblazen is net als het Nederlands Molenambacht ingeschreven op de Nederlandse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco.
 • Kinderen kunnen onder begeleiding met de figuurzaag aan de slag en maken mooie voorwerpen van hout.
 • Op het molenerf kunnen ze spelen met blokken uit de speelblokkendoos.
 • In de molen kunnen ze een kleurplaat ophalen.
 • Acteur Stef Feld is aanwezig met een spannend optreden: Karaktermoord in de molen.
 • En molengidsen zorgen weer voor tekst en uitleg bij het zaagproces en leiden rond door de molen.

De molen is geopend voor bezoek van 11.00 tot 16.00 uur. De Wiek 19, Leidschendam

De Erfgoeddag wordt zaterdag 21 april ook in Leidschendam-Voorburg gevierd, in combinatie met de opening van het watersportseizoen.

Maar er is meer te beleven dan alleen de vaartocht van Leidschendam naar Voorburg.

Men kan een rondtocht maken langs 17 erfgoedpartners in de gemeente. Bovendien wordt de Cultuurkaart LeidschendamVoorburg gelanceerd.

Lees meer...