Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Concert Classical Encounters in Museum Swaensteyn

11 Mei 2019
11:00 - 11:45

Classical Encounters is hét internationale kamermuziekfestival van de regio Den Haag. Sinds de oprichting in 2003 stelt artistiek leider Eva Stegeman jaarlijks een verrassend programma samen; concerten die zich kenmerken door innovatieve en inspirerende ontmoetingen tussen musici en publiek.

Zaterdag 11 mei | 11:00-11:45 uur| Museum Swaensteyn | Voorburg
Murder, Myth & Mystery: Mozarts mysterieuze finale

W.A. Mozart:
– Abendempfindung KV 523
Parto ma tu ben mio, Sesto uit La Clemenza di Tito KV 621
Agnus dei uit Krönungsmesse in C-groot KV 317
– Sonate voor piano solo KV 280, deel II
Torna di Tito, Annio uit La Clemenza di Tito KV 621
Laudate dominum, Vesperae solennes de confessore KV 339

Eléonore Marmeuse – mezzo sopraan
Sebastiano Evangelista – hammerklavier

Murder, Myth & Mystery – Mozarts mysterieuze finale
Over de doodsoorzaak van Mozart wordt tot op heden gediscussieerd. Twee serieuze werken die dit onderwerp behandelen zijn: Mozarts Tod: ein Rätsel wird gelöst van Ludwig Köppen en Der Fall Mozart van Helmuth Perl. In 1823 vertelde Mozarts vrouw Constanze dat hij in de maanden voor zijn dood had gezegd dat hij “met Aqua Tofana vergiftigd zou zijn“. Hiervoor bestaan geen concrete aanwijzingen. Mogelijk stierf Mozart aan een nierziekte of aan een hitziges Friesel Fieber wat neerkomt op een zware infectie. In 2009 werd een epidemiologisch onderzoek gepubliceerd dat als doodsoorzaak een infectie met streptokokken aanwees. De onderzoekers bestudeerden alle beschrijvingen van Mozarts aandoening en keken in de Weense archieven waaraan jonge mannen doodgingen, in de jaren voor en na Mozarts dood. Deze gegevens wijzen erop dat er ten tijde van Mozarts dood een streptokokkenepidemie heerste. De vermoedelijke haard was een militair hospitaal en omdat soldaten vaak bijverdienden als muzikant, is het waarschijnlijk dat Mozart de bacterie opliep via een soldaat die speelde in het orkest dat hij twee dagen voor zijn ziekte nog dirigeerde. Onderzoeksleider Zegers benadrukte dat zekerheid na tweehonderd jaar niet meer te krijgen was, maar voegde eraan toe dat er nu voor het eerst een doodsoorzaak op twee verschillende pijlers was gebaseerd.

Mozart en Salieri waren geen aartvijanden
“Mozart, vergeef me. Ik heb je gedood.” Sinds het grote succes van de film Amadeus gelden Mozart en Salieri voor het grote publiek als elkaars aartsvijanden. Een bijzondere ontdekking in een Tsjechisch archief corrigeert dat beeld definitief: de componisten schreven gezamenlijk aan een muziekstuk.
Alexander Poesjkin beschrijft in zijn drama Mozart en Salieri hoe het genie en voormalige wonderkind door Salieri wordt vergiftigd. Mozarts oudere collega en concurrent pleegt de moord uit jaloezie. In de film Amadeus was dit gegeven het centrale thema. De relatie tussen de componisten was echter helemaal niet zo haatdragend, integendeel. De componisten waardeerden elkaars kwaliteiten.

Tickets kosten €10,- en zijn te bestellen via de website van Classical Encounters: http://www.classicalencounters.nl/za-11-mei-mmm-mozart/

Adres: Herenstraat 101
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070 386 1673
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.