Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Open Monumentendag op Hofwijck

14 september 2019
10:00 - 17:00

Bezoek Huygens’ Hofwijck op Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg.

Breng tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september een bezoek aan Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens. Huygens ontwierp zijn eigen buiten en nam de buitenplaats in 1642 in gebruik.
Hij kwam hier om zich terug te trekken van het leven aan het Hof, waar hij werkte als secretaris van de Oranjes. Hij noemde zijn buiten dan ook Hofwijck, letterlijk het wijken van het Hof. Samen met zijn kinderen bracht hij tijd door op de buitenplaats. Praten over politiek of religie was verboden, het was een plek waar men samenkwam, dineerde, speelde, muziek maakte en gedichten werden geschreven. Het was een plek van plezier. 

Huygens’ Hofwijck is tijdens Open Monumentendag geopend voor bezoekers tussen 10.00-17.00 uur, de entree is gratis. Er zijn rondleidingen door huis en tuin. Het leven in de zeventiende eeuw was anders dan het leven nu. Vanuit de ramen van Hofwijck keek je over het platteland zo de verte in, inmiddels is Hofwijck van alle kanten ingebouwd. Via voorbeelden kun je zien hoe de uitzichten er voor de Huygensfamilie uitzagen. Aan de hand van filmpjes en verhalen op zaal verteldt Susanna Huygens hoe het leven was in die tijd.

Op het voorplein maken we plezier! In samenwerking met Sport en Welzijn is er een speciaal programma voor kinderen. Beleef het verledenmet Oudhollandse spelletjes, zoals hoepelen, beuningen, kegelen en touwtje springen. Daarnaast kun je kruiden determineren en zijn er Oudhollandse bordspellen. Kleur een Delfts Blauw bordje met een molentje, een tulp of een ander ontwerp. Ontmoet Constantijn én zoon Christiaan Huygens en speur mee met hondje Geckie door de tuin. Met een glas limonade of kopje koffie met een heerlijk stukje taart kom je helemaal bij.

We sluiten de dag af met een concert in de Pronkzaal in het kader van het Huygensfestival. Tussen 16.30-17.00 uur brengt kamermuziekensemle  Manzana Musica  in de prachtige ambiance van Hofwijck in verschillende samenstellingen hoogwaardige barokmuziek te gehore, met enkel een uitstapje naar latere eeuwen. Geniet onder meer van meesterwerken van J.S. Bach, Corelli en Vivaldi.

Adres: Westeinde 2a,
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070 387 2311
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.