Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Zondagochtendconcert: Ensemble Scaramuccia

13 januari 2019
11:30 - 12:30

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert van november 2018  t/m februari 2019 elke tweede zondagochtend van de maand concerten in de Pronkzaal van het huis. Het belooft een bijzondere concertreeks te worden. U bent van harte welkom!

Zondag 13 januari 2019
Ensemble Scaramuccia, bestaande uit Francisco Javier Lupiáñez Ruiz, barokviool en artistieke leiding, Inés Salinas Blasco, barokcello en Patrícia Vintém, klavecimbel
Programma: werken van o.a. Vivaldi, A. Montanari en G. Valentini

Ensemble Scaramuccia werd in 2013 op initiatief van Francisco Javier Lupiáñez Ruiz opgericht, met als doel om vergeten kamermuziek-juwelen uit de Barok weer voor het voetlicht te brengen. Het ensemble heeft met veel succes opgetreden bij o.a. het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Het Festival Internacional de Arte Sacro de Madrid, het Maldon Festival of Arts (Engeland) en het Echi Iontani Festival (Italië). Op de Göttinger Reihe Historischer Musik International Competitie 2015/2016 ontving het de Publieksprijs.

Francisco Javier Lupiáñez Ruiz, viool & artistieke leiding, studeerde aan het conservatorium van Salamanca (Spanje) en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde hij muziekwetenschap aan de universiteit van Salamanca. Hij treedt regelmatig op in Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan en Nederland. Javier bespeelt een barokviool, gebouwd door Gijsbert Verbeek in 1682, die hij leent van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Inés Salinas Blasco (Zaragoza, Spanje) raakte tijdens haar studie klassieke cello aan het conservatorium van Madrid geïnteresseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Eenmaal klaar met haar studie kon zij dankzij een beurs Oude Muziek gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Deze opleiding heeft ze inmiddels afgerond. Ze is mede-oprichtster van Ensemble Scaramuccia. Inés treedt met verschillende ensembles op in diverse Europese landen.

Patrícia Vintém, Portugees klaveciniste, behaalde in 2009 haar diploma klavecimbel bij Ana Mafalda Castro aan de Afdeling Oude Muziek van de Superior School of Music in Lissabon. Haar zoektocht naar meer kennis en ervaring in oude muziek leidde haar naar Nederland, waar ze haar Bachelorstudie bij Jacques Ogg en haar Masterstudie bij Fabio Bonizzoni succesvol afsloot. Als solist en als continuospeler concerteert Patrícia regelmatig in Europa en Japan.

Programma: 1717; herinneringen aan een reis naar Italië 
In het jaar 1717 maakte de toen 30-jarige Duitse violist, dirigent en componist Johann Georg Pisendel (1687-1775) een studiereis van een klein jaar door Italië om beter bekend te raken met de Italiaanse muziek van die tijd. Tijdens zijn reis ontmoette hij de belangrijke musici van Italië uit die tijd, onder wie Vivaldi,  Montanari en Valentini, en verzamelde hij hun mooiste composities, die hij mee terugnam naar Duitsland.
Het programma van vandaag is nauw verbonden met deze muzikale ontdekkingstocht.

Pisendel en Vivaldi hadden wederzijds veel bewondering voor elkaar. Zo droeg Vivaldi zijn Sonate voor viool en basso continuo in G groot RV 25 op aan Pisendel. En sterker nog, Vivaldi heeft Pisendel gevraagd om een deel van deze sonate voor zijn rekening te nemen! Dit heeft er, zo blijkt ook uit het originele handschrift, in geresulteerd dat het Grave van deze sonate van de hand is van Pisendel!

De in vergetelheid geraakte Italiaanse violist, dirigent en componist Antonio Maria Montanari is onlangs weer herontdekt. Hij was een van de bekendste violisten van zijn tijd en werd zelfs waardig bevonden om de opvolger te worden van de beroemde Arcangelo Corelli, nadat de laatste was overleden. Veel destijds beroemde musici speelden onder het dirigentschap van Montanari. Waarschijnlijk heeft Pisandel gedurende zijn verblijf in Rome bij de toen beroemde Montanari diens  Sonate in E klein gecopieerd.

De violist en componist Giuseppi Valentini was een van de begenadigde violisten van zijn tijd. Zo  speelde hij bijv. vaak in het orkest van Corelli. Valentini was een groot bewonderaar van Montanari.
Zo droeg hij zijn Sonate voor viool en basso continuo in A groot, ‘La Montanari’, aan hem op. Een kopie hiervan werd aan Pisendel ter hand gesteld en ging met hem mee terug naar Duitsland.

De Sonate in E groot werd in 2005 officieel aan Pisandel toegeschreven. Het is een van zijn vroege werken. Toch is zijn latere meesterhand hier al goed in te herkennen. Wel is duidelijk dat veel in deze compositie later is aangepast, voor een belangrijk deel op advies van Montanari. Blijkbaar hebben zij tijdens zijn verblijf bij Montanari samen naar dit stuk gekeken.

Verdere informatie

  • De zondagochtend concerten starten om 11:30 uur en duren een uur,
    inloop met een kopje koffie of thee in de Oudhollandse keuken van Hofwijck is vanaf 11:00 uur.
  • Voor de concerten zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
    U kunt kaarten reserveren via secretariaat@hofwijck.nl onder vermelding van het betreffende concert en het aantal te reserveren plaatsen.
  • Kaarten voor de concerten kosten  € 17,50 voor leden van de Vereniging Hofwijck, niet-leden betalen € 19,50 per concert.
  • Zie voor meer informatie over de volledige concertreeks www.hofwijck.nl
Adres: Westeinde 2a,
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070 387 2311
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.