Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Expositie Colourfull van Pascall Venot

6 februari 2019 - 25 februari 2019

Pascall Venot exposeert haar kleurrijke schilderijen van 6 t/m 25 februari in Kunstcentrum Brugman aan de Herenstraat 125 Voorburg.

De officiële opening vindt plaats op 9 februari van 15.00 tot 16.30 uur

Over Pascal Venot

Pascall Venot werd geboren in Lyon, de hoofdstad van de Franse gastronomie en de stad van zijde. Haar vader was een ingenieur en haar moeder een dansleraar. Vanaf 5 jaar tekent en schildert ze de hele dag door. Op 15-jarige leeftijd won ze een wedstrijd om het Lycée Saint-Exupéry binnen te gaan, de enige school in haar stad met speciale cursussen schilderen en tekenen.

In 1975 verhuisde ze voor de liefde naar Nederland, waar ze haar studie aan de Schone Kunsten begon. Toen ze tot haar teleurstelling realiseerde dat kunststudenten in Nederland vaak dit pad volgden zonder te weten wat ze anders in hun leven moesten doen, koos ze ervoor om autodidact te worden.

Na de geboorte van haar twee zonen in 1978 en 1979 vertrok ze in 1980 naar Tanzania (Afrika), waar haar echtgenoot aan de Universiteit voor de Verenigde Naties werkte. In 1982, toen haar dochter in Madagaskar werd geboren, vond ze nog steeds niet genoeg tijd om te schilderen en tekenen, maar alle landen en continenten die ze bezocht, de kleuren, het leven, zouden inspiratiebronnen zijn voor haar penseel, later ...

Parallel aan haar baan als dansleraar aan het Lycee Français de La Haye, in 1987, begon ze serieus op zijde te schilderen.

Later keerde Pascall met haar familie terug naar Tanzania, waar ze vier tentoonstellingen organiseerde, allemaal met groot succes. De eerste twee tentoonstellingen - aquarellen op zijde - vertegenwoordigen Afrikaanse landschappen, hun dieren, de bergen, de uitgestrektheid van de vlaktes bij zonsondergang, de sisalvelden. Alles is inspiratie. Haar laatste twee tentoonstellingen hebben de lokale kunstgemeenschap enthousiast gemaakt. In tegenstelling tot de naïeve en donkere schilderijen van andere lokale schilders, onthult Pascall een kleurrijke en levendige Dar-es-Salaam.

Terug van Tanzania in 1996, liet de autonomie van haar oudere kinderen haar toe om full time met schilderen te beginnen. In haar vaderland, Nederland, keert ze terug naar de schilderkunst die dit keer is geïnspireerd door typisch Nederlandse landschappen: de platbodems, het 'brede veld' van Friesland, de molens, het Vredespaleis in Den Haag. Pascall is ook veranderd: de intensiteit van de kleuren heeft plaats gemaakt voor meer gereserveerde, zachtere tonen ...

De tentoonstelling gewijd aan vrouwen en erotiek (aquarellen op zijde) zal de laatste tentoonstelling zijn die zijde als basis gebruikt.

In 2004 presenteert haar laatste tentoonstelling in Den Haag schilderijen met olie en gemengde (acryl-olie). De Waddenzee, de Noordzee en de stad Den Haag waren haar inspiratiebronnen. De Afrikaanse invloed blijft. Ze schildert met een spatel en een borstel; de vormen zijn geometrisch en vereenvoudigd.

In 2005 vertrekt Pascall naar een nieuw continent, een nieuwe taal en een nieuwe cultuur: ze wordt meteen verliefd op Nicaragua. Ze is enthousiast over de vulkanen, de meren, de felle kleuren van de huizen en vooral de kleine kerken van uitzonderlijke schoonheid.

In 2008 keert ze terug naar Europa, naar Berlijn, waar ze vijf jaar blijft. Veel schilderijen worden geboren in haar appartement dat dienst doet als haar cocon. Opnieuw laat ze zich inspireren door haar nieuwe leven in deze stad, koud, grijs en verdrietig in de winter.

Voor haar, elke dag dezelfde behoefte en plezier om te schilderen wat ze ziet en voelt ... Pascall's sensuele schilderij vertegenwoordigt het leven.

Van haar lange reizen bracht ze foto's, aquarellen en functies. Alles is ontworpen om op te vallen in haar schilderijen! Haar schilderij wordt niet bepaald door een systeem.

Leven blijft: Frankrijk (1956-1975), Nederland (1975-1980), Tanzania (1980-1982),

Madagascar (1982-1984), Nederland (1984-1992), Tanzania (1992-1996),

Nederland (1996-2005 ), Nicaragua (2005-2008), Duitsland (2008-2013),

Nederland (2013-heden).

Reizen: Filippijnen, Burkina Faso, Senegal, Sri Lanka, Bolivia, Peru,

China, Maleisië, Canada, Egypte, Israël, Zuid-Afrika, Colombia, Honduras,

Guatemala, Italië, Spanje, Verenigde Staten, Zweden, Denemarken, Marokko,

Zimbabwe, India, Zambia, Jordanië, Italië, Portugal, Kroatië ....

Openingstijden Galerie:
Ma 12:00 - 17:30 uur
Di t/m vr  09:00 - 17:30 uur
Za 10:00 - 17:00 uur

Adres: Zwartepad 7
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070.3000080
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.