Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Expositie 'aquarellen Voorburg en omgeving' bij Kunstcentrum Brugman

12 januari 2019 - 28 januari 2019
De kinderen van Voorburger Jacques Elkhuizen sr. (1908-1966) stellen zo’n honderd werken van hun vader tentoon in Kunstcentrum Brugman aan de Herenstraat 125 in Voorburg.
 
Zijn werk is daar te zien tot en met maandag 28 januari aanstaande. 

Jacques Elkhuizen sr. was autodidact en heeft in krap twintig jaar ruim vierhonderd aquarellen geschilderd. Op een twintigtal schilderijen na, die nu bij zijn kinderen aan de muur hangen, heeft de collectie 52 jaar in de kast gelegen. Veel aquarellen zullen voor kijkers uit Voorburg en omstreken een herkenbaar beeld zijn. Kerken en boerderijen, bruggen en water, duinen, zee en kust. 

Werken te koop 
Zonder deze tentoonstelling en de daarbij behorende audiovisuele presentatie zou vrijwel niemand geweten hebben, wat er al die tijd opgeborgen was. Vandaar ook dat de meeste werken nu te koop zijn. Maar wat vooral telt, is dat deze expositie een fraai tijdsbeeld geeft van de ‘wereld’ in en om Voorburg zo’n zeventig jaar geleden. Van wat bleef, en van wat verdween.De zoon uit een Haagse aannemersfamilie was voorbestemd om priester te worden, maar hij zag niets in het celibaat. Na zijn studie economie in Tilburg trouwde hij in 1938 en woonde de rest van zijn leven op nummer 33 aan de Noordenburglaan in Voorburg. Recht tegenover beeldend kunstenaar Albert Termote en schuin tegenover Pa Koppe, de klarinettist en nestor van Harmonie en Fanfare Forum Hadriani. Jacques was verzot op polderlandschap, zee en duinen, en zat dus goed zo vlak bij Den Haag. In zijn arbeidzame leven was hij namelijk secretaris van de Vereniging van Nederlandse Olie Fabrikanten (NOF) met een kantoor in Den Haag, vlak aan zee. Daarnaast was hij twaalf jaar gemeenteraadslid van Voorburg. 

Actief autodidact
Een actieve beoefening van de schilderkunst dient zich eind jaren 50 aan. Zijn werk uit de beginfase ontleent hij veelal aan ansichtkaarten en tijdschriftplaatjes. Maar al snel komt  
zijn stijl in de sfeer van de Haagse School, een realistische stroming die natuur en landschap als uitgangspunt koos. 

Experimenteren
Weer later gaat Jacques Elkhuizen experimenteren. De technieken van ‘nat in nat’ en ‘wit uitsparen’ krijgt hij onder de knie. Hij gaat in ‘tempera’ werken  en ontdekt kaarsvet als nieuwe uitspaarmethode voor het wit. Óf hij veegt het aquarel na droging met een natte spons weer af, waardoor er pasteltinten ontstaan. Zijn werk wordt impressionistischer: een vluchtige indruk, een sfeer in plaats van uitgewerkte vormen. 
Zijn lijfspreuk was: ‘De mens is nooit klaar met kennen en weten’. Helaas kreeg hij op 58-jarige leeftijd een dodelijke hersenbloeding. Als hij langer had geleefd, waren er vast nog veel aquarellen bijgekomen.

Openingstijden Galerie:
Ma 12:00 - 17:30 uur
Di t/m vr  09:00 - 17:30 uur
Za 10:00 - 17:00 uur

Bron:
Tekst © Midvliet
Foto van schilderij Jacques Elkhuizen: © Ap de Heus
Adres: Zwartepad 7
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070.3000080
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.