Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Corbulofestival tijdens Nationale Archeologiedagen in het Huygenskwartier

13 Oktober 2018
11:00 - 17:00

In het Huygenskwartier Voorburg zullen er op 13 oktober verschillende activiteiten worden georganiseerd rondom de Romeinen. 

Huygens'Hofwijck

Op Hofwijck is er die dag een speciaal programma voor jong en oud! Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Museum Swaensteyn - Speciaal programma tijdens het Corbulofestival op zaterdag 13 oktober:

11.00-17.00 uur Museum geopend, 50% korting op de entree, kinderen gratis
11.00-17.00 uur Speurtocht voor kinderen "Terug naar de Romeinen"
12.00-12.45 uur Lezing "Van Casper Reuvens tot Werelderfgoed. De Romeinen in Voorburg" door Peter van der Ploeg
13.00-16.00 uur Photobooth Romeinen

De Romeinse Limes
De noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes, liep in Nederland tweeduizend jaar geleden langs een horizontale lijn tussen Katwijk en Nijmegen. Die grens werd verdedigd vanuit forten, die in de meeste gevallen aan de grote rivieren lagen. Zo’n twintig kilometer zuidelijker daarvan lag Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Het kanaal van Corbulo verbond deze stad met de Limes.

In het jaar 122 na Christus bezocht keizer Hadrianus de stad en verbleef daar enkele maanden. Hij verleende zijn naam aan de stad, die sindsdien Forum Hadriani heette. Tijdens het verblijf van de keizer was Forum Hadriani eventjes het centrum van de wereld.

Museum Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg ontwikkelen, met financiële steun van de provincie Zuid-Holland, het project ‘Romeinen aan de Vliet’.  Dit project beoogt de Romeinse aanwezigheid beter zichtbaar te maken in onze gemeente. Dat gebeurt op twee locaties: in het museum én op de historische locatie, het huidige park Arentsburg.

Nieuwe presentatie Romeinen in Museum Swaensteyn
In Museum Swaensteyn wordt de Romeinen-presentatie geheel vernieuwd. De tweeduizend jaar oude Romeinse objecten worden gepresenteerd in nieuwe vitrines, veldheer Corbulo heet de bezoekers welkom en de bezoeker krijgt een beeld van het dagelijks leven in Forum Hadriani. Tijdens het Corbulofestival zal de nieuwe presentatie voor het eerst aan het publiek worden getoond.

De Romantische Limes
Forum Hadriani was gelegen op de locatie van het huidige park Arentsburg, op de hoek van de huidige Vliet en de Trekvliet. Van de Romeinse stad is nu niets zichtbaar, ze ligt onder de grond. Met het deelproject ‘De Romantische Limes’ krijgt het park een opknapbeurt, waarbij tegelijk op terughoudende wijze Romeinse elementen zullen worden geïntroduceerd.

Dit plan is ontwikkeld in samenwerking tussen Museum Swaensteyn, de gemeente Leidschendam-Voorburg, de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg en de stichting Mooi Voorburg.

Met het zichtbaar maken van de Romeinse aanwezigheid in Voorburg wordt onze gemeente onderdeel van de Nederlandse Limes, de noordelijke Romeinse grens. In 2020 zal de UNESCO beoordelen of de Nederlandse Romeinse Limes de status van Werelderfgoed krijgt.

Het masterplan voor dit project wordt begin oktober besproken met de stakeholders. Tijdens het Corbulofestival zal het plan aan het publiek worden gepresenteerd.

Adres: herenstraat
Plaats: voorburg