Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Macht en Onmacht. Het verhaal van Duivenvoorde

14 april 2018 - 26 Oktober 2018

Duivenvoorde vertelt het verhaal van acht eeuwen adellijke wooncultuur in het groen. Een verhaal over boeiende en belangrijke personen door de eeuwen heen, die allemaal één ding gemeen hadden: hun band met Duivenvoorde.

Sprekende sleutelfiguren
Duivenvoorde is een echt familiehuis. Het werd bijna achthonderd jaar lang bewoond en beheerd door ‘kleurrijke’ familieleden. Zoals bijvoorbeeld Arent ‘de Watergeus’  van Wassenaer die aan de zijde van Willem van Oranje vocht, Johan van Wassenaer die het kasteel in de 17de eeuw grondig liet verbouwen en Arent IX van Wassenaer die Duivenvoorde in de 18de eeuw een schitterende Franse baroktuin gaf.

Later het echtpaar Steengracht-van Neukirchen genaamd Nyvenheim, dat met hun zes kinderen weer voor nieuw leven op het kasteel zorgde. En wat te denken van de gepassioneerde verzamelaar Hendricus Adolphus Steengracht,  fashion queen Elise Schimmelpenninck van der Oye-van Heemstra en het adagium noblesse oblige van de laatste eigenaren Ludolphine Henriette en Willem A.A.J. Schimmelpenninck van der Oye?

Geschiedenis komt tot leven
Het verhaal van deze sleutelfiguren krijgt kracht en kleur dankzij de rijke interieurs en collectie van Duivenvoorde. Acht eeuwen bewonersgeschiedenis is nog tastbaar aanwezig; nergens in Zuid-Holland is het kijk- en schouwspel zo oorspronkelijk als op Duivenvoorde.

Het omliggende park en de landerijen plaatsen het verhaal binnen de context. De adellijke bewoners verhielden zich tot pachters en personeel op Duivenvoorde, maar ook tot de bewoners van het omliggende gebied. De heren van Duivenvoorde waren daarnaast ambachtsheer van Voorschoten en Veur. Zij hadden een beslissende stem in het beheer van kerkelijke goederen, benoemden de predikant en bemoeiden zich bij gelegenheid ook met de politiek.

Acht eeuwen familiegeschiedenis tegen de achtergrond van acht eeuwen vaderlandse geschiedenis. Een fascinerend verhaal!

Adres: Laan van Duivenvoorde 4
Plaats: Voorschoten
Telefoon: 071-561 37 52
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.